Kaakgewrichtsklachten? Orofaciale fysiotherapie kan helpen

  • Doortje Briedé

    Pijn in de kaken door tandenknarsen, aanhoudende pijn in en om het oor of vaak hoofdpijn. Allemaal klachten die kunnen ontstaan door het niet goed functioneren van de kaken. Met deze klachten kun je terecht bij een gespecialiseerde fysiotherapeut, oftewel de kaakfysiotherapeut. Deze wordt ook wel een orofaciale fysiotherapeut genoemd.

    Kaakfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Mensen die kampen met slecht functionerende gewrichten en spieren in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel kunnen naar een kaakfysiotherapeut gaan. Kaakfysiotherapeuten zijn algemene fysiotherapeuten die uitgebreid geschoold zijn op het gebied van de kaken, maar ook in tandheelkundige aspecten en specifieke zenuwaandoeningen en stoornissen die te maken hebben met de nek en het hoofd-halsgebied.

    Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan klachten als gevolg van het klemmen van de kaak en tandenknarsen, pijn in het gelaat, kaak of hoofd, aangezichtsverlamming, hoofdpijnklachten. Maar ook bij gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektes met klachten in het hoofd-halsgebied. Mensen met deze klachten worden doorverwezen door hun huisarts, tandarts, algemeen fysiotherapeut of een andere arts. Maar je kunt ook rechtstreeks bij een kaakfysiotherapeut aankloppen. Een verwijsbrief is niet nodig. In dat geval zal de fysiotherapeut zelf screenen of kaakfysiotherapie de juiste behandelmethode is.

    Lees verder op assistentensite.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Indra

    Ik had ook last van dezelfde problemen!

    Toen ben ik bij een orofaciale fysiotherapie in Eindhoven geweest (https://www.orofacialefysiotherapie-eindhoven.nl/).

    Dit hielp mij zelf heel erg bij deze klachten. Momenteel nog steeds onder behandeling van deze fijne fysio! Zeker een aanrader.